BIOGRAFI

1756 FÖDDES MOZART.
1995 FÖDDES BLACK INGVARS.

Så sammanfattar man det viktigaste som har hänt i musikhistorien.
Och gillar man inte Mozart så räcker det att veta det här:

1995 släppte BLACK INGVARS sin första platta; Earcandy Six. En fusion mellan det bästa från hårdrocken och det sämsta från dansbandsmusiken. Succén var ett faktum. Plattan sålde
guld och platina på några veckor. Succé i hela norden! Bandet turnérade 320 dagar i rad och slog alla tänkbara publikrekord. Kvällspressen var fylld av snaskiga artiklar om killarnas
vilda framfart längs vägarna. Dags för nästa utmaning: den svåra uppföljningsplattan.

Earcandy 5 blev namnet och självklart blev den en lika stor succé den också. Guldskivor och ännu mer turnerande följde.

1997 var det dags att skriva musikhistoria igen. Denna gång blandades kända barnlåtar med tung, frustande hårdrock. Bandet spelade in 14 videos som sändes varje morgon i TV 4:s nyhetsprogram. Barnen älskade det. Och föräldrarna med. Plattan sålde smått otroliga 178.000 ex bara i Sverige.

1998 var det dags för ännu en milstolpe i den nordiska kulturen; SchlagerMetal. Bandet gjorde ett skandalartat framträdande i Schlagerfestivalen och hamnade på en hedrande 4:e plats. Behöver vi nämna att även denna platta sålde både guld och platina? Från 1998 till 2000 var killarna ute på en enda lång, galen och utsåld turné.

Efter hundratals spelningar och över 800.000 sålda skivor, trötta på hotellrum, flyg, bussresor, dålig mat, långtråkiga soundcheckar och framför allt – på varandra – tog killarna en lång och välbehövlig paus som varade ända till 2008.

Men nu är Black Ingvars redo för att möte publiken igen. Är du…?

BLACK INGVARS ÄRO:

ANDERS MÖLLER

SÅNG OCH GITARR

MAGNUS TENGBY

GITARR OCH SÅNG

LEIF LARSSON

BAS

NIELS NORDIN

TRUMMA

BLACK INGVARS ENLIGT WIKIPEDIA

Black Ingvars är ett svenskt humoristiskt hårdrocksband från Göteborg som gjort sig känt genom att göra hårdrockscovers på sånger ur flera olika genrer, som barnvisor, dansbandslåtar, poplåtar, julsånger och gospel.

De har släppt ett gospelalbum med titeln ‘Heaven Metal’, där Runar Søgaard medverkar. De har bland annat tolkat flera Melodifestivalbidrag.

Gruppen består av Anders Möller (som tidigare har varit med i Swedish Erotica), Magnus Tengby, Leif Larsson och Nisse Nordin.

Black Ingvars kom på femte plats i Melodifestivalen 1998 med låten “Cherie”. Trots hårdrocken ställde bandet upp i Dansbandskampen 2009.

Black Ingvars har specialiserat sig på att göra enklare “Mash Ups”. De spelar kända dansbands-, barn- och schlagerlåtar arrangerat ihop med musiken från kända hårdrockslåtar. Till exempel bygger de Astrid Lindgrens Sjörövar-Fabbe på Dios “Holy Diver”, Lena Philipssons Dansa i neon på Europes “The Final Countdown”, Björn Afzelius Tusen bitar på Metallicas “Nothing Else Matters” och Black Jacks Inget stoppar oss nu på The Arrows “I Love Rock ‘n’ Roll”.